Orgonamuzsikától volt hangos a budapesti Mária utca november 19-én, ugyanis a Jézus Szíve Jezsuita Templomban hangversenyt adtak egyetemünk orgona tanszakos hallgatói. A koncert valódi ritkaságnak számít a magyar zenei életben: egyetlen este alatt elhangzott Felix Mendelssohn-Bartholdy mind a hat orgonaszonátája.

Az esemény megvalósulását Szabó Balázs, a Zeneakadémia tanára, Junior Prima díjas orgonaművész és -szakértő ösztönözte. Szabó még tanulóévei alatt, a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium diákjaként került kapcsolatba a jezsuita közösséggel, és ezt a szoros köteléket azóta is fenntartja. Nem véletlen, hogy részesévé, kiemelt segítőjévé vált a budapesti Jézus Szíve Jezsuita Templom hangszerfelújítási projektjének is, amelyet 2018-ban kezdeményeztek, és amelynek célja az épület eredeti Wegenstein-orgonájának restaurálása volt. A hárommanuálos, 41 regiszterből álló hangszer 2020 januárjára teljesen megújult.

A közös munkának köszönhetően intenzív együttműködés alakult ki a Mária utcai jezsuita közösség és Szabó Balázs között. Ennek számtalan gyümölcse lett: jelenleg az orgonaművész egykori diákja, Kaposi Brúnó a közösség zenei életének vezetője, emellett a közelmúltban több orgonakoncert-sorozat indult el a templomban. Ilyen például az „Angelus”, amelyre a szervezők 2022 októbere óta várják az elcsendesülésre vágyókat egy fél órára minden szerda délben, a harangszó után. Ezen az orgonameditációs imádságon a templom munkatársai és Szabó növendékei működnek közre. A cél egyrészt az, hogy az érdeklődők – a megnyugtató orgonaszó segítségével – kissé kizökkenhessenek a megszokott napi sietségből, megpihenhessenek, valamint elmélyülhessenek gondolataikban. Másrészt az, hogy az ifjú orgonisták előadói tapasztalatokkal gazdagodjanak, és egyfajta rutint szerezzenek a nyilvános szereplés terén.

Ez utóbbi célt szolgálja a 2020 óta megrendezett Szent Cecília napi hangverseny is, amelyet minden év novemberében, a zene védőszentjének ünnepnapja (november 22.) körül tartanak Szabó diákjai. A koncertre idén november 19-én, szombaton került sor. Újdonság, hogy míg korábban nem volt külön koncepciója a műsorösszeállításnak, addig ettől az évtől kezdve az esemény egy adott tematika köré szerveződik. Ezúttal Mendelssohn op. 65-ös orgonaszonátái hangzottak el összkiadásszerűen, minden fellépő egy-egy teljes művet játszott el (Palkovics Mária, Dosek Domonkos, Werner Lilla, Kun Rajmund, Túri Péter, valamint a betegség miatt Kassai Kitti helyett beugró Kaposi Brúnó). Az esemény a játékosoknak érdekes és kihívásokkal teli feladatot jelentett, a hallgatóságnak pedig zenei élményekben gazdag estét. Örömmel mondhatom, hogy a nagyszabású vállalkozás osztatlan sikert aratott. 

Az orgonaszonáta nem volt különösebben elterjedt műfaj, főként a 19. század előtt nem. Mendelssohn ezen művei különböző hangvételűek és formájúak, sokféle zenei anyagot, illetve karaktert vonultatnak fel; keletkezésükkor teljesen újszerűnek számítottak. Kimagasló színvonalukkal a repertoár szerves részét képezik, így fontos állomásai minden orgonista életútjának. 

Hasonlóképp jelentős szerepet töltenek be az orgonairodalomban César Franck 19. századi francia zeneszerző alkotásai, akinek idén ünnepeljük a 200. születési évfordulóját. A bicentenáriumról háromnapos rendezvénysorozattal emlékeznek meg a Jézus Szíve Jezsuita Templomban december 8. és 10. között: lesz mesterkurzus és szeminárium, emellett Szabó Balázs, Kaposi Brúnó és Méhes Balázs jóvoltából sor kerül Franck összes harmónium- és orgonaművének megszólaltatására. A programok mindenki számára nyitottak, a szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Werner Lilla