A 2021 nyarán alakult, fiatal zeneakadémistákból álló együttes, az Era Nova Kamarazenekar második születésnapját nagyszabású keretek között ünnepelhette: az első saját szervezésű zenei fesztivállal. A többnapos rendezvénynek – az egyik alapítótag, Kiss Csongor nagylelkű támogatása által – a nemeshanyi Pajtaszínház adott otthont. A fesztivál célja a klasszikuszenei műfajok és a népzene, valamint ezek ötvözésének bemutatása volt.

Az együttes fő profilja a kevesek által ismert és ritkán elhangzó darabok megismertetése a közönséggel; repertoárja Vivalditól Schubert romantikus zenéjén át egészen Schönbergig, illetve a magyar kortárs zenéig terjed. Előadásaikon felváltva hallhatunk vonós- és szimfonikus zenekari műveket, de a kamaraösszetétel is gyakori. A zenekar adott már koncertet különböző városok templomaiban és közösségi házaiban, és olyan kiváló szólistákkal dolgozott együtt, mint Kertesi Ingrid és Horti Lilla operaénekesek. Az Era Nova legfontosabb fellépési helyszínei között tudhatja a Klassz a pARTon fesztivált, a Müpa Üvegtermét, a Benczúr Házat, emellett tavaly egész estés önálló hangversenyt rendezhetett a Zeneakadémia Solti termében.

Az „Össz-zenei” Fesztiválra 2023 augusztusában került sor. Már a helyszínről is érdemes külön szót ejteni. A Veszprém megyei Nemeshanyban kiváló fekvésének köszönhetően megcsodálhatjuk a természet adta különleges látnivalókat. A vidéki élet hangulata, az állatok közelsége, valamint a rendkívüli táj felülmúlhatatlan érzéseket kelthet bennünk, melyek által otthonra találhatunk. Különleges volt látni azt a sok helyi érdeklődőt is, akik nap mint nap, a délelőtti óráktól egészen napnyugtáig részt vettek a fesztivál programjain. A kisgyermekektől a felnőtteken át az idősebb korosztályig mindenki megtalálta a számára legkedvesebb elfoglaltságot, legyen szó kiállításról, beszélgetésről vagy közös táncházról.

A programot színesítették a meghívott vendégeknek, valamint a kulturális élet nemeshanyi képviselőinek az előadásai. Hallgathattunk a népzenéről, a néptáncról és a környezetvédelemről szóló érdekes beszélgetéseket. A klasszikus koncertek zenei aláfestésként is szolgáltak, ugyanis a Pajtaszínház falait Keresztes Szilárd természetfotói, illetve Rábaközi Ilona képzőművészeti alkotásai díszítették. A megszokott klasszikus előadásokon túl könnyűzenei élményben is részük lehetett a látogatóknak. A fesztivál hangulatába illő esti programokat a népzenét játszó Cinka Trió, a záró estén pedig a Szembeszél Együttes és a Semmi Zenekar adta.

A fesztiválon az Era Nova próbáiba is bepillantást nyerhettek az érdeklődők, valamint esténként más-más helyszínen hallgathattak darabokat az együttes repertoárjából. A koncerteken leginkább közkedvelt, nyári éjszakához társítható művek hangzottak el, mint Mozart F-dúr és D-dúr Divertimentója (K. 247, K. 334), Gustav Holst Szent Pál szvitje (op. 29), J. S. Bach D-dúr zenekari szvitje (BWV 1068) és Mendelssohn Esz-dúr oktettje (op. 20).

Az Era Nova nem csak egy zenekar: itt barátság, tisztelet, nevetés és odaadás van minden megszólaltatott hang mögött. Szerencsésnek érzem magam, hogy játszhattam már az együttessel, és megtapasztalhattam próbáik jellegét, hangulatát. Most, a másik oldalról tekintve, szinte kívülállóként, talán kissé elfogultan is, de annál nagyobb lelkesedéssel és reménnyel telve várom ezeket a produkciókat az „új korszak”-ból.

Sárközi Zsófia