Category: Kritikus tollal

Eredendően költői

Aligha akadt volna megfelelőbb alkalom a Nagyterem monumentális Voit-orgonájának újbóli megszólalására: Szabó Balázs orgonaművész adott szólóestet október 11-én, az idén ősszel első ízben megrendezett Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál keretein belül, kizárólag a névadó alkotásaiból válogatva.

Read More

Küszöbén a tavasznak és utóján a télnek

Hideg levegőt áraszt Corelli Karácsonyi concertója, legalábbis az első tétel. Azután a szólisták kibontakoznak és a két szólóhegedű versenyt énekel: és valamiért mégis a tavasz, a megelevenedő táj jut eszembe, ahogyan hallgatom az egyre mozgalmasabb hangképeket. A karácsonyi hangulatot végül csupán az utolsó pasztoráltétel idézi fel, azt is olyan sokat hallott, sokszor megírt melegséggel és idillel. Mindenki a karácsonyfa alá ajánlaná, én mégis szezonálisnak érzem; így, a tavasz elején, a tegnapi fagyok emlékével.

Read More

Villanások

Március 6-án, online felületen követhette a közönség a Szent István Filharmonikusok hangversenyét, amelynek a Zeneakadémia Nagyterme adott otthont. A több mint százötven évet átfogó műsor első felében Mozart Színigazgató nyitánya és Britten Les Illuminations (Villanások) című dalciklusa szerepelt. A szünet után Richard Strauss virtuóz Burleszkje és Hacsaturján Masquerade szvitje szólalt meg.

Read More

Kétarcú végzet

Egy-egy koncertprogram hátterében sokszor valamiféle tudatos koncepció húzódik meg − ez általánosabb vagy egzaktabb szempontot egyaránt jelenthet. Bármelyikről legyen is szó, a művek egymásutánisága óhatatlanul olyan asszociációsorozatot ébreszt a hallgatóban, amely alapja valójában csak a pillanatnyi benyomás.

Read More

Varázslat és trükk

„Üveggyöngyjátékok, avagy mit akar a kortárs művészet?” Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében három művészeti ágon átívelő Zoom-beszélgetést rendeztek január 12-én. A képzőművészetet Kovács Krisztina, a Várfok Galéria művészeti vezetője, a zenét Fazekas Gergely zenetörténész, az irodalmat pedig Bárány Tibor irodalomkritikus, filozófus képviselte az online eseményen.

Read More

Éljen Schroeder!

Január 8-án, Vidovszky László Schroeder halála című ikonikus kompozíciójával nyílt meg az idei Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál. Zongorán Balog József játszott, aki mellett három zeneszerző, Balogh Máté, Dargay Marcell és Tornyai Péter működött közre.

Read More

Orgonaszimfónia és orgonaverseny

Újabb magyarországi bemutatónak lehetett részese a Zeneakadémia virtuális koncerttermének közönsége. Flor Peeters második, d-moll orgonaversenyét ugyanis korábban még egyetlen orgonaművésztől sem hallhatta a hazai közönség. A jól megválasztott koncertműsor azonban más meglepetést is tartogatott a hallgatók számára.

Read More

Szonáták, a fátyol meg a livestream

Éppen a szigorú járványügyi korlátozások bevezetésének másnapjára esett Várdai István és Víkingur Ólafsson koncertje a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Szerencsére nem kellett teljesen lemondanunk az élményről, hiszen a Müpa élőben közvetítette az eseményt.

Read More

Ne ítélj első hallásra

Borús vasárnap este volt október 11-én. Az ember nem szívesen indul el ilyen időben (és a jelenlegi járványhelyzetben) bárhova, végképp nem kortárszenei koncertre. Mégis megér egy beszámolót az UMZF zeneszerzőverseny nagyzenekari döntője, amelyet a CAFe Budapest 2020 fesztivál keretében rendeztek meg, és élőben is közvetítettek a MÜPA weboldalán.

Read More

Méltóbb módon

Kettősfúgától a versenyműig – ezt a címet viselte a KOMP (Magyar kortárs zenei platform) koncertsorozat első előadása, amelyet október 13-án hallhatott a közönség a Tesla Loftban. Ezúttal az Anima Musicae Kamarazenekar, valamint kiváló hangszeres szólisták (Rózsa Richárd, G. Horváth László, Dratsay Ákos, Bokor Pál és Thiago Bertoldi) nyújtottak átfogó képet a jelenkori magyar zeneszerzés gazdag stílusvilágáról.

Read More
Loading

IMPRESSZUM

Főszerkesztők:
Fésűs Borbála, Németh Kira

Felelős kiadó:
LFZE HÖK

Olvasószerkesztő:
Molnár Fanni

Szerkesztők:
Fésűs Borbála
(Hírek, események)

Ádány Rebeka
(Utak, élmények)

Gergely Máté
(A zenén túl)

Molnár Fanni
(Kritikus tollal)

Mártonffy Marcell Miklós
(Remekmű)

Jereb Hanna
(Elődeink másképp)

Varga Abigél
(Kortárs zene)

Gubinecz Ákos
(Népzene)

Szabó Gergő
(Jazz)

Németh Kira
(Portré)

Varga László Dávid
(Múzsa)

Lektorok:
Kovács Sándor
(Kritikus tollal)

Molnár Fanni
(Remekmű)