A zene mindig is fontos része volt az ünnepi időszaknak, de vajon maguk a zeneszerzők hogyan ünnepeltek? A karácsonyhoz közeledve híres elődeink családi leveleiből válogattam.

Wolfgang Amadeus Mozart gyakran töltötte munkával a december végi napokat. Apja, Leopold Mozart leveleiből kiderül, hogy már a gyermekkori koncertturnék idején is hosszú utazások, fellépések szerepeltek a naptárukban az év utolsó hetében. Az 1780. december 30-i, édesapjának címzett levele kiválóan összefoglalja Wolfgang általános ünnepi teendőit:

Mon très cher Père! [Drága Atyám! – a szerk.]
Boldog új évet! Bocsásson meg, ha ezúttal nagyon keveset írok, nyakig ülök a munkába.

Mendelssohn 1843 novemberében költözött Berlinbe, hogy betöltse a generalmusikdirektori állást és a berlini dóm kórusát vezesse. Új otthonában családi körben ünnepelte a karácsonyt – felesége, Cécile és öt gyermekük mellett két testvére, Paul és Fanny is csatlakozott hozzájuk. Mendelssohn nem felejtett el írni nővérének, Rebeckának sem, aki akkor éppen Olaszországban tartózkodott:

Ma van szenteste előestéje, amit azzal fogok tölteni, hogy beszélgetek veled, drága húgom. A vásárlás megvolt, az előkészületek befejeződtek. A pár kis képet, amelyek befejezésén annyit fáradoztam, nem lehet gyertyafénynél folytatni, így itt az ideje, hogy írjak. Bárcsak a valóságban is beszélgethetnék veled! A szentestét nálunk tartjuk. A gyertyákat épp most rakják a csillárba a kék szobában, ahol holnap áll majd a karácsonyfa. […] Karácsony napján először kell vezényelnem a katedrálisban zenekarral; egy új zsoltárom lesz, […] és néhány új, kisebb darabom […] Magunk között szólva azt kell mondanom, hogy egyelőre nem várok sokat tőle, de ne mondd el senkinek!

Természetesen az ajándékozás sem maradhat ki az ünneplésből; erről többek között a Bartók-család tagjainak levélváltásai szolgálnak részletes beszámolóval. Bartók Béla 1904. december 26-i levelében húgának, Bartók Elzának írta a következőket:

Édes hugom.
A szép karácsonyi ajándékot nem viszonozhatom mással, csak ezzel a nyomorúságos levéllel. Jelszavam: Sokat vagy – semmit! Az ,,arany középutat” gyűlölöm: pedig mire tellett volna másra, mint egy kis Recklám füzetre, vagy hasonló csekélységre. Azért időközönként, főleg ha az alkalom csábít ki-ki rugok a takarékosság kellemetlen hámjából: lehetséges, Bécsből majd olyat küldök, hogy Békés megye megrőkönyödik láttára! (ha ugyan fel tudja fogni, hogy olyannak láttára minden jól nevelt középembernek meg kell rőkönyödnie).

Hogy végül került-e ,,olyan” Bécsből Békés megyébe, nem tudjuk, de az biztos, hogy később Bartók Béla gyermekei mindig különleges ajándékokat bontogathattak. Ziegler Márta nem véletlenül kezdte így a Bartók édesanyjának írott, ünnepi készülődésről szóló levelét 1917. november 11-én:

A levél tele van karácsonnyal, nem olvasandó fel a gyerekek előtt!

A gondos figyelmeztetés, majd az érkezésük lehetséges időpontjának megadása és az élelmiszer-ellátásuk leírása után ifjabb Bartók Béla ajándékára is kitért:

A hintalovat én is úgy szeretném fiukának megvenni, de rettentő drága lesz; a múltkor megkérdeztem egy kis lovat (3–4 éves gyerek számára valót): 120 K.-ba került. És mikor olyan drága az élet, nagyon nehéz szívvel szánnám reá magamat, hogy B.-nak [Bartók Bélának – a szerk.] ennyi pénzét kiadjam. Gondold csak el, csak a szén és fa erre a télre 836 K.-ba került! […] Most jövünk haza egy sétából, beszéltem B.-nak a hintalóról. Dehát ismered őt, azt mondja: ahogy gondolod. – Majd most körülnézek még Pesten egy olcsóbb boltban […] Én már tele vagyok karácsonyi gondolattal, gonddal – jó tervezgetni.

A kicsi Bartók Péter ajándékairól pedig édesanyja, Pásztory Ditta mesélt részletesen 1928. december 25-én:

Édes jó Mama és Irma néni!
Jelenleg d.u. 1/2 3-óra van, most lettünk kész az ebéddel; Béla a diványon fekszik és mellette van Péter, Anyuka élvez bennünket, én pedig írok nektek a tegnapi napról. […] Este 6-kor csöngetett a Jézuska és bizony sok szép mindenfélét hozott. Hát Péternek hozott egy triciklit, egy kis telefont, egy grammofont 2 lemezzel, egész kicsi dolog ez és nagy öröm volt ezért; azután egy kicsi malmot kapott Péter, kőkockákat, kuglit és ez gyönyörű, mert minden kugli egy-egy fababa; aztán egy kis órát kapott Péter és képeskönyvet, meg kivágni való képeket. Anyuka hozott Péternek színes fakockákat (azt a mozaikot) meg egy repülőgépet melyben egy ember ül és tüzijátékot. És egy ismerős rimaszombati bácsitól kapott a gyermek egy jó nagy tömeg csokoládét. Hát óriási volt az öröme Péternek, folyton telefonált képzeletbeli emberekkel, de azért annyira szereti a régi spárgából készült telefonját, hogy nem engedi leszerelni. Aztán mindég azt akarja, hogy szóljon az ő grammofonja és már ő egyedül tudja kezelni.

Dohnányi Ernő – távol a családjától – számos alkalommal küldött ünnepi üdvözlőlapot. 1901. december 29-én fogalmazta meg a következő, bosszús sorokat:

Kedves Papa, Mama és Miczi!
Fogadják meleg köszönetemet a Christkindliért, melyet még sokkal szívesebben személyesen vettem volna át. De búsuljon a ló, elég nagy a feje! Remélem legalább a Sylvestert nem fogjuk így elpatzolni.

1946. december 24-én pedig ezekkel a megható sorokkal köszöntötték rokonaikat feleségével, Zachár Ilonával:

Kedves Mici és Sógor,
alulírottak Karácsony estéjén vacsora után kedélyes együttlétben gondolnak Rátok, és – ha későn kapjátok is meg – boldog ünnepeket, főleg új esztendőt kívánnak nektek.

E.

Itt ülünk egyszerű, szerény szobánkban, amely bizony szegényes, de a kis karácsonyfa mellett, melyen épúgy égnek a gyertyák, mint régen, mégis elégedettek vagyunk, sőt talán még boldogok is, mert együtt vagyunk…

Icy

Jereb Hanna

 

Forrás:

ifj. Bartók Béla (szerk.), Bartók Béla családi levelei (Budapest: Zeneműkiadó, 1981).
Kárpáti János (közr.), Wolfgang Amadé Mozart. Válogatott levelek és dokumentumok (Budapest: Rózsavölgyi és Társa, 2017).
Kelemen Éva (szerk.), Dohnányi Ernő családi levelei (Budapest: Országos Széchényi Könyvtár, Gondolat Kiadó, MTA ZTI, 2011).
Sebastian Hensel (szerk.) The Mendelssohn Family 1729–1847 – From Letters and Journals, (ford.) Carl Klingemann (Cambridge University Press, 2013).