II. Erzsébet brit királynő hetven év uralkodás után, 2022. szeptember 8-án hunyt el a skóciai Balmoralban. Kilencvenhat életéve alatt kiemelt figyelmet szentelt a zenei életnek szüntelenül, amit egyrészt a hagyomány alázatos tisztelete, másfelől a muzsika iránti személyes elkötelezettsége ösztönzött. Októberi lapszámunkban a királynő élete és munkássága előtt tisztelgünk.

I. PRELUDE. GYERMEKKÉPEK

A legtöbben nem is gondolnák, milyen korán összekapcsolódott Erzsébet élete a nyugati művészi zene történetével. Még csupán kisgyermek volt, amikor a britek elsőrangú komponistája, Sir Edward Elgar megírta Nursery Suite című darabját a legifjabb királyi sarj, Margit hercegnő (Erzsébet húga) születésének alkalmából. A héttételes szerzeményt Elgar fiatalkori vázlatai ihlették, amelyek a gyermekkor jeleneteit, illetve álomképeit illusztrálják egy kedves kis szvit formájában. A szerző mint V. György király zenemestere (Master of the King’s Music) a yorki hercegnének, azaz a későbbi anyakirálynénak, valamint lányainak, Erzsébetnek és Margitnak dedikálta a művet.

A Nursery Suite Elgar utolsó alkotásai közé tartozik, ugyanakkor az egyik első olyan zenekari darab, amelyet koncertterem helyett a Kingsway Hall stúdiójában mutattak be. Habár a premiert 1931. május 23-ára tűzték ki, az előadásra második időpontot is találni kellett, a Coda ugyanis túlnyúlt a felvétel időkeretén, ezért az utolsó két tétel rögzítését június 4-én pótolták be. Ekkor már a yorki hercegi pár és az ötéves Erzsébet is részt vett az eseményen.

II. OKLEVELEK

A brit királyi család tagjainak nevelésében mindig is jelentős szerepet kapott a zeneoktatás, ezt az 1930-as években felcseperedő Erzsébet hercegnő példája jól alátámasztja. A muzsika szeretetében édesanyja is közreműködött, aki maga tanította a lányait énekelni és zongorázni. Erzsébet tizenegy éves korától kezdve tanult hangszeren, és bár több időt fordított szabadtéri tevékenységekre, mint gyakorlásra, még hosszú évtizedekig zongorázott. Húga még inkább örömet lelt a gyakorlati zenélésben: figyelemre méltó szintre fejlesztette ének- és hangszertudását.

A második világháború éveit a hercegnők – Erzsébet immár trónörökösként – a windsori kastély biztonságában töltötték, ahol a Szent György-kápolna orgonistája, Sir William Henry Harris vette őket a szárnyai alá. „H. doki” (Doc H) bevonta őket a helyi madrigálkarba, így minden héten lehetőségük adódott a kóristákkal közösen énekelni.

Erzsébet ugyan sohasem járt egyetemre (ehelyett sofőrként és autószerelőként teljesített szolgálatot a háború utolsó hónapjaiban), ennek ellenére a Londoni Egyetem 1946-ban tiszteletbeli Bachelor of Music diplomát adományozott neki. Ezt három év múlva újabb jelképes gesztus követte: a Walesi Egyetem újonnan megválasztott kancellárja, Fülöp edinburgh-i herceg, tiszteletbeli Doctor of Music címmel tüntette ki feleségét, Erzsébetet. Jóval később, 1973-ban a királynő ugyanezzel a titulussal ajándékozta meg az anyakirálynét a Royal College of Music intézményében.

III. AZ ARANYZONGORA

Erzsébet királynő 2018-ban kellemes meglepetést okozott hagyományos karácsonyi beszédével: az íróasztalon álló családi fényképek és a pompásan feldíszített karácsonyfa mellett ez alkalommal egy szemkápráztató aranyozott zongora is a berendezés részét képezte. Az előkelő hangszert még ükanyja, Viktória királynő számára készítette a neves francia Érard cég 1856-ban.

A zongorakülönlegességen előszeretettel játszott maga Viktória királynő és férje, Albert herceg is; leginkább a nyitányok és a szimfóniák négykezes átiratait kedvelték. A felbecsülhetetlen értékű hangszert aranyfüst bevonat ékesíti, emellett puttók és komikus zenei jelenetek képei díszítik, ezáltal a mai napig a brit uralkodóház hangszergyűjteményének legfenségesebb darabja.

IV. ÉREM A MUZSIKÁÉRT

A királynő rekordhosszúságú uralkodási ideje alatt megszámlálhatatlanul sok elismerést osztott ki, gondosan ügyelve arra, hogy azok számottevő hányadát kiemelkedő zeneművészek kapják. Műfajtól, stílustól függetlenül az Egyesült Királyság számos kiválósága és legendás alakja részesült lovagi kinevezésben, vagy nyert felvételt a Brit Birodalom Rendjének tagjai közé. Példának okáért 2014-ben lovaggá ütötte (a brit állampolgárságú) Schiff Andrást, aki ennélfogva jogosulttá vált a „Sir” előnév viselésére.

II. Erzsébet 2005-ben alapította meg a The Queen’s Medal for Music elnevezésű kitüntetést, amely azóta is a brit zeneélet egyik legrangosabb díja, ugyanakkor nemzetiségtől függetlenül bárkinek adományozható. Átadására minden év november 22-én, Szent Cecília napján, a muzsikusok védőszentjének ünnepén kerül sor. Első alkalommal Sir Charles Mackerras ausztrál komponistát érte a megtiszteltetés, ma pedig már olyan nevek sorakoznak a kitüntetettek listáján, mint Judith Weir, Sir Colin Davis vagy éppen Dame Emma Kirkby. De Nagy-Britannia Nemzeti Ifjúsági Zenekara is elnyerte az érmet.

Judith Weir neve már csak azért is említésre méltó, mert évszázadok óta ő az első nő, akit az uralkodó zenemesterének neveztek ki. Az ikonikus tisztséget egyébként I. Károly hozta létre 1626-ban, Nicholas Lanier beiktatásával. Erzsébet királynő életében négyen töltötték be a pozíciót; Weir-t 2014-ben bízta meg, aki természetesen III. Károly király szolgálatában is folytatja a munkát.

V. FINALE. A KIRÁLYNŐ ZENÉJE

Sir Edward Elgar Nursery Suite-jétől kezdve Erzsébetnek rendszeresen ajánlottak új kompozíciókat, főként egy-egy ünnepi esemény alkalmából. Például az 1953-as koronázási héten olyan nagyságok is közreműködtek, mint Ralph Vaughan Williams vagy Benjamin Britten. Utóbbi különben kifejezetten jó kapcsolatot ápolt a királynővel, aki privát levelezésükben egyszerűen csak „kedves Ben”-nek szólította a zeneszerzőt.

A nagyszabású műalkotások II. Erzsébet királynő évfordulóinak meghatározó elemei voltak: uralkodásának 2012-es gyémántjubileumára tizenegy szerző komponált szvitet New Water Music címen, 90. születésnapjára pedig Debbie Wiseman írt emelkedett muzsikát (90th Birthday Celebration Suite). Végül, de nem utolsósorban ne felejtsünk el megemlékezni Brian May parádés God Save the Queen-performanszáról a Buckingham-palota tetején, valamint az arany- és platinajubileumi ünnepségsorozatok fergeteges koncertjeiről Sir Elton John, Sir Paul McCartney és sok más kiválóság részvételével.

Komáromi-Nagy Márton