Idén júliusban rendezték meg második alkalommal Zala megyében, Szécsisziget falujában a SZÉF Fesztivált. A háromnapos rendezvénynek a Szapáry–Andrássy-kastély és annak festői környezete adott otthont. Az érdeklődőket nemcsak színvonalas népzenei műsorok és néptáncelőadások várták, hanem kézműves és zenei workshopok, kiállítások, mesterségbemutatók, pódiumbeszélgetések, valamint táncházak is.

A rendezvény több szállal kötődik intézményünkhöz: főszervezője Gubinecz Ákos, szervezői és önkéntesei között pedig a Népzene Tanszék több hallgatóját megtaláljuk. Mellettük a környék három társulata (SZÉF Kulturális Egyesület, Szapáry Egyesület, Csádé Zenekar) készült arra majdnem egy évig, hogy felkeltse a megyében alkotó és működő zenészek, táncosok, képzőművészek érdeklődését, és lehetőséget nyújtson nekik a bemutatkozásra.

A kastély mellett álló pajtában több megyei gyermek- és felnőtt táncegyüttes adott műsort, a szünetekben pedig a fesztivál Tulipános Ládáját is megtekinthették az érdeklődők. A SZÉF elnevezés eredetileg a helyszín és a fesztivál folklór arculata alapján fogalmazódott meg, de a széf mint tárgy szintén fontos üzenetet közvetít. A Tulipános Ládában ugyanis olyan zalai értékeket helyeztek el, amelyeket a szervezők és a résztvevők hoztak – azok különleges történeteivel együtt.

Központi cél volt, hogy a különböző generációk mind képviseljék magukat a rendezvényen, ebből kifolyólag olyan sokszínű program készült, amelyben az egészen fiatalok és a már sokat tapasztalt mesterek egyaránt helyet kaptak. A legkisebbek a keszthelyi Család Iskola diákjai voltak, akik dudákkal, furulyákkal, és nem mellesleg óriási lelkesedéssel érkeztek. A középiskolás korosztályból a Bartók Konzi népzenészeit és tanárait fogadhattuk, akik az egyetem hallgatóival közösen „vezették végig” a közönséget a Kárpát-medencén, bemutatva annak sokszínű népzenei kincsét. A Cinka Trió a fesztivál visszatérő vendége: tavaly nagy sikerű koncertet adtak a kastély udvarán; idén már moldvai flashmobon is táncolhattunk a zenéjükre. És akik a rövid tánctanításon nem élhették át eléggé a moldvai táncok felszabadító erejét, azoknak a Fanfara Complexa segített ebben egy éjszakába nyúló mulatsággal, amelyre a pajtában került sor. A világzene kedvelőit az Aurevoir. és a Besh o droM várta, külföldi fellépőként pedig Alexandre Cellier kalauzolt el minket egy mesebeli világba.

Nemcsak a magyar, hanem a magyarokkal élő nemzetiségek kultúrája is a fesztivál részét képezte, például a nagykanizsai, horvát és délszláv hagyományokat ápoló Stoboš Tamburazenekar, az ő tanítványaik – a MužiKaj –, továbbá a cigány népzenét hűen tolmácsoló Romanimo együttes jóvoltából. Végezetül: a teli hasakról több zalai gasztronómiai árus gondoskodott, akik hagyományos zalai ételekkel is készültek, többek között a prószával vagy a személyes kedvencemmel, a dödöllével.

Élményekben gazdag három nap volt ez – tele tánccal, zenével és nevetéssel. Szeretettel ajánlom mindenki figyelmébe a SZÉF Fesztivált a jövő nyárra. Találkozzunk Szécsiszigeten!

Pirbus Virág