Régóta tervezett esemény valósult meg december 10-én a Zeneakadémián, amely a tanszékek közötti együttműködés jegyében telt, valamint egy zenei világokon átívelő utazást kínált. A rendezvény középpontjában nem más állt, mint a lant és annak repertoárja: a hangszer titkaiba neves művészek és oktatók előadásain keresztül nyertünk betekintést. Az esemény főszervezője Bolya Mátyás, a Népzene Tanszék vezetője volt, társszervezői pedig Eötvös József és Csáki András, a Vonós Tanszék gitár szakirányának oktatói.

A Lantklub megálmodója Davidovics Igor, kiváló lantos és teorbás, aki a régizenének szentelte életét. Előadásából megismerhettük a középkori, reneszánsz és barokk lantféléket, azok történetét, játéktechnikáját. Nagy Csabától pedig megtudhattuk, milyen különleges nyomdatechnikával készültek Ottaviano Petrucci híres lantkönyvei, és hogyan hatottak e kiadványok a XVI. század hangszeres zenéjére. Petrucci első két lantkönyve – az Intabulatura de lauto, Libro primo és Libro secondo – Francesco Spinacino műveit tartalmazza, aki elsőként publikált kifejezetten lantzenét, és kétségkívül nagy hatással volt a korabeli hangszeres gyakorlatra.

Ezután Kónya István osztotta meg velünk gondolatait arról, hogyan képzeli el a magyar népénekek, históriás énekek stílusos kíséretét. Véleménye szerint a lényeg a szöveg ,,eléneklése a húrokon”, a hangulat letisztult kifejezése. Mindezt persze úgy, hogy a játékos ne nyomja el az énekhangot, sokkal inkább a háttérből erősítsen rá annak szépségére. A lantművész következő félórás blokkjában beszámolt a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán nemrégiben indult lanttanári képzésről, illetve az azzal kapcsolatos jövőbeli tervekről. Óriási eredmény, hogy a hangszer az alap- és középfok után végre a felsőoktatásba is bekerülhetett.

A délutáni workshopokon előbb Bognár Szilvia énekesnő közreműködésével egy nagyecsedi dallam, valamint több moldvai és mérai adventi népének kíséretébe kóstolhattunk bele, majd Davidovics Igor bevezette gitárszakos hallgatóinkat a continuojáték rejtelmeibe.

A programot a derűs hangulat és az izgalmas eszmecsere tette igazán különlegessé. Reméljük, hogy Egyetemünknek a jövőben is sikerül hasonlóan izgalmas eseményt szerveznie!

Gyetkó Réka