Bár a januári programsorozat véget ért, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál az év további részére is tartogat meglepetéseket. Az izgalmas és változatos koncertek sorában köszönthetjük Csapó Gyula szerzői estjét is, amelyet a gazdag experimentális és újzenei repertoárral rendelkező Metrum Ensemble előadásában hallhatunk.

Az idén hatvanhatodik életévét betöltő Csapó Gyula Budapesten szerezte első diplomáit zeneszerzés és zeneelmélet szakon. Főiskolai tanulmányai mellett magánórákra járt Jeney Zoltánhoz, eközben a hazai kortárszenei életben is aktívan részt vett: 1979-ben vált az Új Zenei Stúdió tagjává. 1981-től számos külföldi helyszínen tanult és oktatott, többek között Párizsban, illetve az Egyesült Államokban, ahol olyan szerzőkkel ismerkedett meg, mint John Cage vagy Morton Feldman. Utóbbi irányítása alatt, egyetemi tanulmányait követően doktori fokozatot szerzett. Az ekkor már nemzetközileg elismert zeneszerző darabjait világszerte játszották. Bár 1994-től hosszú éveken át Kanadában tanított, napjainkban ismét Magyarországon él; 2016 óta a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja.

Csapó Gyula zeneszerzői világa, akárcsak életútja, sokrétű és figyelemre méltó. Multikulturális tapasztalatainak köszönhetően darabjaiban felfedezhető mind az európai hagyomány, mind az egzotikum. Az Átlátszó Hang fesztivál keretében megrendezett szerzői estjén öt darabja szólal meg, közöttük három korábbi mű (Kézfogás lövés után, „À la recherche…”, Tundragobelin), valamint két ősbemutató (Senili vidám dalai, Jelenetsor – Hommage à Jean-Luc Godard).

A programban szereplő első kompozíció, a Kézfogás lövés után című ikonikus alkotás apparátusa két szordinált trombita, oboa, elektromos orgona, továbbá kartondoboz. A darab transzcendens állapotba ringatja a hallgatót, amelyben az időérzék elvész − a zenei idő kezdet és vég nélküli. A további három mű Magyarországon ritkábban hallható. Az „À la recherche…” Marcel Proust regényciklusának címére és egyben Jancsó Júlia fordítói remeklésére utal, de a „cherchez la femme!” („keresd a nőt!”) népszerű közmondással is kapcsolatba hozható. A mű először 2011-ben hangzott el a Fészek Művészklubban, Rohmann Ditta tolmácsolásában.

Csapó Jelenetsor – Hommage à Jean-Luc Godard című műve a program egyik ősbemutatója; elnevezése a francia-svájci filmrendező, Jean-Luc Godard munkásságára utal. A másik új kompozíció az idén elkészült, Dóry Zsuzsannának és Tornyai Péternek ajánlott Senili Vidám Dalai (2021), amely a meditatív humor apró drágaköve.

A koncert záródarabja a klarinétra, hegedűre, csellóra és zongorára írt Tundragobelin. A cím ugyan az észak-kanadai tundra virágaira és növényzetére utal, ám valójában inkább James Joyce belső monológjainak zeneiségére reflektál. A tizenegy tételes mű alapja a barokk szvitek szerkezete, azonban a hagyományosabb Gigue és Sarabande megjelölések mellett olyan különleges tételek is helyet kaptak benne, mint a hegedűs-sirató, a gyászinduló (Gyász-banál), két Prestissimo Notturno, a Meta-gigue, valamint a gigue és a sarabande vonásait egyesítő Giguebande. A darabban a hangszínekből szőtt álomszerű rétegek kulcsfontosságú dramaturgiai szerepet töltenek be.

A koncerten közreműködő Metrum Ensemble 2012-ben alakult, azóta állandóan aktív szerepet tölt be a hazai, illetve a nemzetközi kortárszenei életben. Az együttes kiemelt célja és törekvése az olyan előadások megvalósítása, amelyek a magas színvonalú előadás mellett kilépnek a hagyományos koncerttermi közegből, és a közönség számára katartikus összművészeti élményt nyújtanak. Az ensemble művészeti vezetője Rozmán Lajos klarinétművész, visszatérő tagjai között pedig olyan kiemelkedő magyar és külföldi művészeket találunk, mint Rajk Judit, Rákóczy Anna, Borbély László, Horia Dumitrache, Milan Pala, Petrovics Anna, Kántor Balázs, Ludmány Dénes és Kéringer László. A koncerten elhangzó műveket Rákóczy Anna fuvolán, Milan Pala hegedűn, Takáts Zsuzsanna zongorán, Agárdi Eszter csellón, Fekete-Kovács Kornél és Pecze Balázs trombitán, Pintér Kata oboán, Rozmán Lajos klarinéton, továbbá Dargay Marcell szintetizátoron és ütőhangszereken adja elő.

A koncert március 18-án 19:30-kor kezdődik, online közvetítik a CEU October Hallból, és az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál weboldaláról lehet majd nyomon követni. Az előadást a fesztivál hagyományához híven Zoom-beszélgetés követi, amelyre ezen a linken keresztül lehet csatlakozni.

Varga Abigél