Különleges belső utazásra invitál bennünket Hodován Milán alkalmazott zeneszerzés szakos hallgató legújabb filmzenei albuma, amely az Isteni kéz című kreatív dokumentumfilmhez készült. A lemez november vége óta nyilvánosan elérhető.

A film főszereplője Csángáló, egy sikeres népzenei együttes brácsása, akinek nincs más választása, mint hogy véget vessen muzsikusi pályafutásának: Parkinson-kórral diagnosztizálták, és az azzal járó kézremegés akadályozza a zenélésben. Az idősödő zenész egyetlen reménye, hogy unokája, Bálintka végül majd a nyomdokaiba lép. Az Isteni kéz – László Barna rendező és Sós Ágnes producer munkája – az Ars Sacra Filmfesztiválon a Legjobb Egészestés Dokumentumfilm Díjat, a FilmtettFeszten pedig a fődíjat nyerte meg, sőt neves nemzetközi dokumentumfilm-fesztiválokra is bejutott. Hodován Milán életében ez az első olyan nagyobb lélegzetű produkció, amelynek zenéjét teljes egészében ő szerezte.

Milán még 2019 nyarán kapta a felkérést Sós Ágnestől, a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) igazgatójától. „Ágit ekkor már ismertem” – mesélte Milán – „mert én írtam a 2019 elején megrendezett fesztivál reklámzenéjét, és később, nagy örömömre, én lettem a fesztivál zeneszerzője, ami óriási megtiszteltetés számomra. A filmet illetően teljes alkotói szabadságot kaptam – szerintem ez minden zeneszerző álma –, többek között emiatt válhatott ilyen különlegessé a hangzásvilág.”

A film ősbemutatójára a BIDF keretei között került sor. Milán saját bevallása szerint közel érzi magához a filmet, ami természetesen nem mellékes a komponálás szempontjából: „számomra nagyon fontos belemászni a karakterek fejébe és azonosulni velük, átélni a történéseket, hiszen meg kell adnunk azt az illúziót a közönségnek, hogy zeneszerzőként nem csupán külső szemlélők, hanem a film részesei vagyunk.” Az Isteni kezet – nézni, na és persze hallgatni is – mindenkinek ajánlom.

Mártonffy Marcell Miklós

 

Mártonffy Marcell Miklós írása elsőként a Papageno Élménykalaúz oldalán jelent meg.