A Carson Coma 2018-ban, gimnáziumi zenekarként indult, és talán maguk a tagok sem gondolták, hogy mára a hazai könnyűzenei élet ennyire jelentős szereplőivé válnak. Öt év alatt négy albumot adtak ki, amelyek közül a Digitális/Analóggal (2022) elnyerték az MTV EMA legjobb magyar előadónak járó elismerését Düsseldorfban.

Az együttes kezdetben neopszichedelikus zenét játszott, később a hatvanas évekbeli angol beatzene felé orientálódott, de ezek egyikével sem érte el a kívánt sikert, így magyar nyelvű dalokat kezdett írni. Corduroy Club (2019) című első lemezük nagyrészt angol nyelvű számokat tartalmaz, de található rajta két magyar dal is, a Kreolkék Pillanatok és az Elmélkedések Egy Magasabb Rendű Életforma Esetleges Hiányáról. Második albumuk, a Lesz, ami lesz már nagyrészt magyar anyagból áll, ugyanakkor szerepel rajta egy olasz szövegű szám: Il coccodrillo. A zenekar legújabb, negyedik lemeze 2023-ban jelent meg, és a kiadvány sorszámára utaló, tömör IV címet kapta. Ez az album több olyan kritikában is részesült, miszerint az együttes célja a polgárpukkasztás, szerintünk azonban ennél többről van szó: a Carson Coma zenéjével kiáll az emberi egyenjogúság mellett, támogatja az LMBTQ-jogokat és nyíltan vállalja politikai nézeteit. Sokak szerint nevezhetnénk a zenekart a Z-generáció egyfajta szóvivőjének is, hiszen társadalmi szerepvállalásával szolidaritásra és elfogadásra biztatja közönségét.

Ezeknek köszönhetően a hat fiatal srác – Fekete Giorgio, Gaál Péter, Héra Barnabás, Bóna Zsombor, Jónás Attila, valamint egyetemünk hallgatója, Kun Bálint – idén is fantasztikus hangulatot teremtett a Sziget Fesztiválon. A zenekar népszerűségét jól mutatja, hogy az egyik legmeghatározóbb line-uppal rendelkező napon léphetett a Nagyszínpadra. Augusztus 11-én, a fesztivál második napján, az ikonikus Imagine Dragons koncertjére várva többek között a Carson Coma dalaira táncolhattak és énekelhettek a rajongók. A koncertet a Kék Hullám Kemping című szám nyitotta, amely a külföldi látogatóknak is elnyerte tetszését, mivel az előadás végére a színpad előtt ácsorgók száma szinte megduplázódott. A zenészek elképesztő professzionalitással tudtak kapcsolatot teremteni a közönséggel, sőt Fekete Giorgio, a zenekar frontembere többször bátorította magyarul és angolul is egyre hangosabb éneklésre a jelenlévőket. A röpke egyórás műsorral a zenekar a biztos sikerre hajtott, hiszen az összes híres, jól énekelhető szerzeményüket előadták. De olyan kevésbé ismert dalaik is szerepeltek a setlisten, mint a Nagykabát (ne játszd az agyad), a Hagyjál, lomtalanítok! vagy a Nem a te dolgod.

Azt már megszokhattuk a Carson Comától, hogy mindig valami újjal, valami meglepővel rukkol elő. Sziget Fesztiválos fellépésük mellett visszaemlékezhetünk 2022 decemberére, amikor a Müpában láthattuk őket, vagy 2023 őszén tett turnéjukra. Vajon milyen meglepetéseket tartogat ünnepi koncertjük, amelyet 2024. április 6-án, ötödik születésnapjuk alkalmából rendeznek az MVM Dome-ban?

Zuccarini Lea és Oláh Patrik Gergő

#SZIGET2023