Három Balaton-felvidéki falucska, Kapolcs, Taliándörögd és Vigántpetend július 21-től 30-ig az ország közepe lesz, ahol a sokszínű programoknak köszönhetően senki sem fog unatkozni. Hazánk talán legnagyobb összművészeti fesztiválja, a Művészetek Völgye idén otthont ad egy olyan különleges rendezvénysorozatnak is, amely a Magyar Táncművészeti Egyetem és a Zeneakadémia hallgatóinak, illetve tanárainak közös munkájával jön létre.

Többször voltam már a Völgyben, és mindig temérdek élménnyel tértem haza, akár csak egyetlen ott töltött nap után is. Kisgyermekként varázsolt el először a Kaláka Versudvar, ahol együtt énekeltünk és táncoltunk a többi lurkóval. Tinédzserként a Panoráma Színpad zenekarai vonzottak, míg szüleim a Hobo Udvarban énekelték fiatalságuk balladáit, kisöcsém pedig a cirkuszi mutatványosokat várta a legjobban. Később a táncházak, népzenei koncertek hívogattak, és adtak életre szóló élményeket, barátságokat.

Ezek a kapolcsi hangulatok hatottak Gubinecz Ákosra, jelenleg végzős népzenész hallgatónkra, aki arra gondolt, milyen jó lenne, ha az Egyetem diákjai egy inspiráló, sok más művészeti ágat felvonultató helyszínen ismerhetnék meg egymást még jobban. A lelkes hallgatók és oktatók egymással karöltve találták ki a nagy tervet: az Egyetemi Udvart, és annak tíznapos programját. Nemcsak népzenészeket sikerült bevonnia Ákosnak, a felhívásra jazzesek és klasszikus zenészek is jelentkeztek különböző ötletekkel. S ha már összművészeti fesztiválra megyünk, miért ne hívhatnánk meg más művészeket is? Így kerültek a csapatba a Táncművészeti Egyetem diákjai, valamint tanárai.

Az Egyetemi Udvarban minden délelőtt gyermekfoglalkozásokat tartanak a hallgatókból verbuvált együttesek, táncosok. A kicsiknek szóló programok között a hangszerbemutatók mellett zenés mesejátékok és interaktív foglalkozások is helyet kapnak. A délutáni nyitóesemények kerekasztal-beszélgetések lesznek, melyeken a két intézmény tanárai, mesterei osztják meg gondolataikat különböző művészeti témákban.

Népzenészként mi sem egyértelműbb, mint hogy tánc- és énekoktatás is lesz az Udvarban, ahol nemcsak a szokásos „táncházas” helyzetekbe csöppenhetünk, hanem akár kortárs tánctanításon is részt vehetünk. Emellett a késő délutáni-esti órákban minden nap két színpadi előadást tekinthetünk meg. Kedvcsinálóként, a teljesség igénye nélkül: Főszerepben a cselló, Pajkos szerelem, Szabó Máté Quintet, Elán – Múzsa, Versfeldolgozások a folk jegyében, Táncolt hangok.

A legkülönlegesebb programokra a fesztivál két utolsó estéjén kerül sor. Ekkor az Udvarban fellépő összes hallgató, legyen az néptáncos, zongorista vagy dudás, egy közös színpadi produkciót mutat be, áthidalva a műfaji különbözőségeket.

Mint említettem, a Művészetek Völgyében mindig más színpadok, udvarok vonzottak az elmúlt években. Idén azonban egy olyan hely és közösség jelentheteni a „Völgyet” mindannyiunk számára, ami örök emlék marad. Gyertek el Ti is a Völgybe, és látogassátok meg az Egyetemi Udvart, élvezzétek a kultúrák és műfajok találkozásait!

A részletes program itt érhető el.

Pirbus Virág