Hogyan kapcsolódik a jog, a forrásteremtés vagy a közösségi média az előadóművészethez? Bár a zenészek véleménye megoszlik arról, hogy mi a siker titka, válaszaik elsősorban a tehetség mértékére és a gyakorlással töltött órák számára szoktak korlátozódni. A gyakorlat azonban azt mutatja: a frissdiplomás muzsikusoknak nagyon is foglalkozniuk kell a fent említettekkel, ha sikeres karriert szeretnének. A FOCUS on You változatos programjaival ezen tudás megszerzésében nyújt segítséget a 2022/23-as tanév második felében három online workshop keretében. Az események minden olyan előadóművész és zeneszerző számára nyitottak, aki elmúlt 18 éves, de még nem töltötte be a 35. életévét.

Első alkalommal – február 25-én – FOCUS on Jogi alapismeretek címmel tart workshopot Dr. Czeglédi Ádám ügyvéd, akinek a szakterülete a szellemi tulajdonjogok védelme. Hivatásának érzi, hogy a művészek érdekeit védje, és elősegítse a szellemi tulajdonjogokkal kapcsolatos tudatosságot. Workshopjának célja az, hogy a résztvevők egyszerű, közérthető formában sajátítsák el az alapvető jogi ismereteket, fogalmakat és kategóriákat. Szó lesz az alkotói és előadói tevékenységre vonatkozó szerződéskötés kapcsán felmerülő kérdésekről, és a brandépítésről is. 

Március 25-én, FOCUS on Fundraising címmel kerül sor a második workshopra. Bodnár Eszter tréner gyakorlatias megközelítéssel segít eligazodni a pályázatok, az ösztöndíjak, a szponzoráció, a mecenatúra és a crowdfunding világában. Szó lesz továbbá a különböző hazai és nemzetközi lehetőségekről, a meggyőző pályázat írásának rejtelmeiről, illetve arról, hogy mire érdemes odafigyelni, amikor új együttműködést alakítunk ki valakivel. Bodnár Eszter – a FOCUS on You megálmodója – elsősorban kortárszenei projekteken dolgozik Európában és Észak-Amerikában, így folyamatosan foglalkozik forrásteremtéssel. Egyetemi oktatói, mentori, projektmenedzseri és jogi téren szerzett tapasztalatai alapján szeretne a fiatal művészeknek olyan tudást adni, amellyel magabiztosan mozoghatnak a komolyzenei üzleti életben. 

A félév utolsó workshopját Szálka Zsuzsanna tartja április 15-én, FOCUS on Álomprojekt címmel. A tréner – a Magyar Zene Háza szakmai koordinációs igazgatóhelyettese – fontosnak tartja a zenei menedzsmentet, illetve annak oktatását. Workshopjának fókuszában ezért a projekttervezés és -menedzsment áll, de szót ejt a hagyományos koncertek, mesterkurzusok szervezéséről és a műfajokon átívelő vagy nemzetközi projektek megvalósításáról is. A résztvevők nemzetközi és hazai példákon keresztül, lépésről lépésre ismerhetik meg az ötletelés, a tervezés, a megvalósítás és az értékelés fázisait, valamint a sikeres krízismenedzsmentet.

Ajánljuk a workshopokat minden olyan fiatal előadóművésznek és zeneszerzőnek, aki magabiztosabban szeretne mozogni a klasszikuszenei életben, elakadt a szívének kedves projektek megvalósításában, vagy csak szeretné a korábban megszerzett ismereteit felfrissíteni. A februári workshop jelentkezési határideje február 22. További információ és jelentkezés itt.