Mi az, hogy „cinka”? Egyrészt elszórtan előforduló cigány vagy magyar eredetű női név, de egy másik találat szerint „pacsirta, cinege” a jelentése. Jelölhet egy Dél-Európában őshonos növényfajt, a székely szótár szerint viszont „fiatal leány, pajkos, huncut nő”. Eszünkbe juthat a híres cigányprímás, Czinka Panna vezetékneve is, ám a sokféle adat közt egy friss találatra is bukkanhatunk: ezt a nevet viseli egy magyar népzenei trió.

2018-ban, a Bartók Konziban ismertem meg Lászlófi Radnát, Thoma Noémit és Töreky Borbálát, akik már tinédzser korukban is csordultig voltak különleges ötletekkel és zenével. Az egyetemen még inkább kibontották szárnyaikat, így mostanra az autentikus népzenei összeállítások mellett feldolgozások és saját számok is megjelentek együttesük, a Cinka Trió repertoárjában. Első fellépésük 2021 nyarán volt a SZÉF Fesztiválon, innen datálják a zenekar alakulását.

Az ötletek, próbák és sikeres koncertek eredményeként 2024 februárjában kiadták első lemezüket, mely a Lányságról címet viseli. Az albumon mindhárman játszanak citerán és kobozon, ezenfelül mindenki közreműködik egy-egy további hangszeren: a furulyaszó Borinak, a tambura megszólaltatása Radnának köszönhető, míg a nagy gonddal összeválogatott szöveget Noémi énekli.

Az egész lemezt átjárja a népzene, melyhez a lányok magabiztosan és bátran nyúlnak, időnként egész dallamokat, máskor csak motívumokat, tánczenei kísérőritmusokat használva fel.

A dalszövegek között találunk teljes népdalszövegeket és részleteket, saját verseket és Petőfi-költeményeket is. Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a tavalyi évben több pályázati felhívás jelent meg, melyekre a Cinka Trió is jelentkezett. Mindhárom tag kiválasztott egy-egy verset, melyek hangszerelését, dallamát egyenként találták ki, de közösen adták elő. A lemezen is helyet kaptak ezek a Petőfi-feldolgozások (Két  vándor, Mi volt nekem a szerelem?, Az erdőnek madara van). Emellett több szám Töreky Bori verseinek megzenésítése, aki így nemcsak a zenék, hanem a szövegek alkotójaként is részt vett az album létrehozatalában.

És hogy mit mesél a lemez a lányságról? Felsorakoztatja azt a sokféle érzelmet, melyet egy fiatal nő megél felnőtté válása során: a bánatot, a magányt, az útkeresés bizonytalanságát, vagy épp a szerelmet. A Cinka Trió bemutatja a párkeresés adta vívódásokat, de nem maradnak ki a gondtalan, csalfaságtól vissza nem riadó cinkák hangjai sem.

A Cinka Trióval sokfelé találkozhatunk, hiszen amellett, hogy rendszeresen koncerteznek és lépnek felmoldvai táncházakban,  zenetanárként működnek Budapest környékén. Amíg nem juttok el egy koncertjükre, addig hallgassátok őket szeretettel Spotifyon és YouTubeon!

Pirbus Virág